”Vremea este Domnului a face”


În momentul în care preotul se închină înainte de Liturghie are acest cuvânt: ”Vremea este Domnului a face”, adică, eu, ca preot, și credincioșii împreună cu mine, am făcut tot ceea ce ținea de noi. Iată, am făcut Proscomidia, am avut prescură binecuvântată, făcută cu grijă și cu frică de Dumnezeu. Am pus vinul înainte spre prefacere. Am rânduit ca toate să fie curate, să fie luminate, demne de Lumina Împăratului Slavei. Iată, din acest moment, lucrarea care urmează a se face nu mai ține de mine ca preot, nu mai ține de credincioși, ci vremea este ca Domnul să-și facă o lucrare mai presus de înțelegere, aceea a prefacerii pâinii și vinului în Trupul și Sângele Domnului.


De multe ori am văzut, chiar în Bisericile noastre, că lucrurile se înțeleg nu îndeajuns de bine, se fac în grabă, se fac cu gălăgie, se fac neorganizat. Pe acestea le-am văzut de multe ori chiar la noi în biserică și nu obosesc de multe ori a spune credincioșilor cum să se raporteze la Taina Liturghiei, cât și cum să se apropie de Sfântul Potir, cum să facă aceasta, cum să facă cealaltă.


Pentru că mulți nu știu, alții de multe ori vin la Liturghie în grabă, vin cu neînțelegere și îi pot deranja pe cei care și-au pregătit sufletul pentru această sărbătoare. Important este ca și cei care suntem, poate, deranjați de cei care vin în grabă, să ne așezăm la Liturghie cu aceste cuvinte pe care le are și preotul: ”Vremea este Domnului a face”, adică în momentul în care eu am venit pregătit sufletește, chiar dacă altcineva, poate, mă împinge, chiar dacă cineva vorbește în spatele meu, gândul meu și atenția mea să fie: ”Doamne, pentru Tine am venit. Ție am venit să îți aduc gând de mulțumire. Pentru că m-am pregătit, bunăoară, să mă împărtășesc cu Preacuratul Trup și Scumpul Sânge, Tu dă-mi pace sufletului și Tu ajută-mi ca, într-adevăr, cu inimă neprihănită să pot să mă apropii de Sfintele Tale Taine.”


Părintele Arhimandrit Nichifor Horia, Starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași

32 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate