Dezlegările din Postul Paștelui

Actualizată în: Apr. 19

Iată-ne ajunși și în săptămâna a cincea din post, nu fără ispite sau fără încercări, dar cu sufletul mulțumit ca am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ținem postul până acum.


Postul este o scară de desăvârșire și ar trebui să ne întărească nădejdea mântuirii, înmulțească credința, sporească dragostea și curăția sufletească. Pentru ca postul nostru să fie desăvârșit, trebuie să postim în același timp și cu trupul și cu sufletul. Să postim de mâncare “de dulce”, să postim de multă vorbire, de clevetiri, gânduri pătimașe și păcate trupești. Un post neînsoțit de gânduri bune, de milostenie, de pace interioară, de împăcare cu toată lumea, este fără valoare, aproape egal cu zero.


Desi este o perioade de nevoință asumată, pentru că renunțăm de bunăvoie la mai toate desfătările trupești, Postul trebuie trăit cu bucurie și smerenie, așa cum spunea însuși Mântuitorul: “Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție” (Matei 6-17,18).


Postul Mare amintește de patimile si răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de aceea, se ține cu mai multă asprime decât alte posturi, cu mâncăruri gătite fără ulei, din legume, fructe si semințe. Mai mult, in prima si ultima săptămână a postului se ajunează și se mănâncă mai puțin, dupa râvna și puterea fiecăruia.


În acest post avem dezlegare la ulei și vin doar în câteva zile, iar dezlegare la pește avem doar de Bunavestire și de Florii. În zilele în care se săvârșește Sfânta Liturghie (sâmbăta si duminica) sau se prăznuiesc anumiți sfinți, în biserici și mănăstiri se face priveghere, iar aceasta nevoință suplimentară necesită și o oarecare putere trupească. Deci, pe lângă bucuria zilelor de sărbătoare, aceste "dezlegări" au fost rânduite și pentru slăbiciunea trupului nostru, spre a căpăta puterea necesara continuării postului.

Se consuma untdelemn (ulei) și vin in zilele de sâmbătă și duminică, dupa Sfânta Liturghie, precum și in zilele în care sunt rânduite sărbători, dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare si post aspru. Se mai face dezlegare la vin și în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului, dupa ce miercuri se citește în întregime Canonul Sfântului Andrei Criteanul, și in Joia Mare, când a avut loc Cina cea de Taina.


Fiind weekend, și noi am pregătit bucate de post, gătite cu ulei și însoțite de un pahar de vin, pentru întărirea trupului.


Astăzi vă propunem o rețetă de fasole bătută, pe care noi am acompaniat-o cu murături și o salată verde, de primăvară.


Pentru fasolea bătută, am avut nevoie de:

✤Fasole boabe;

✤2 morcovi;

✤1 țelină mică;

✤1 rădăcină păstârnac;

✤1 ceapă

✤3-4 căței de usturoi;

✤Sare, piper

✤Ulei de măsline


Pentru garnitura de deasupra am avut nevoie de:

✤200 ml suc roșii;

✤3-4 cepe mici;

✤1 linguriță zahăr

Pentru început, am dat fasolea într-un clocot, după care am aruncat apa. Am pus din nou apă peste boabele de fasole și am adăugat și restul legumelor (morcovii, țelina, păstârnacul, ceapa întreagă). Am lăsat să fiarbă, până ce bobul de fasole a devenit moale și se strivea ușor între degete.


Am scurs de apă, am aruncat ceapa, iar restul legumelor și fasolea le=am pus într-un castron, pentru a le pasa cu mixerul. Am mixat, până ce am obținut o pastă fină și cremoasă, adăugând, dacă este nevoie și din lichidul de la fiertul legumelor.


Am adăugat uleiul și usturoiul pisat, am asezonat cu sare și piper și am pus fasolea astfel mixată într-un castron, după care am trecut la prepararea garniturii de ceapă și sos de roșii.


Ceapa tocată julienne am pus-o la călit în puțin ulei de măsline. Odată ce a devenit aurie, am adăugat sucul de roșii și zahărul. Am lăsat la scăzut la foc iute, pentru 3-4 minute. Odată ajunse la consistența dorite, le-am luat de pe foc si am adăugat deasupra fasolei bătute.Am servit, fiecare după pofta inimii, cu murături sau cu o salată de primăvară.


Dar ca întotdeauna, să nu uităm să mulțumim Domnului pentru toate câte ne-a dat și pentru bucatele alese puse pe masă:


“Mânca-vor săracii şi se vor sătura şi vor lăuda pe Domnul, iar cei ce-L caută pe Dânsul, vii vor fi inimile lor în veacul veacului. Amin!”

Poftă bună!©OEC Mănăstirea "Nașterea Maicii Domnului" Godoncourt, Franța