Buna Vestire (L'Annonciation) - dezlegare la pește

Actualizată în: Mart. 27

La început de primăvară, în plină perioadă de sporire duhovnicească prin post, rugăciune, împăcare cu toată lumea, ca pregătire pentru întâmpinarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ne răsare înaintea sufletelor sărbătoarea Bunei Vestiri (L’Annonciation în franceză) sau Blagoveștenia, cum este numită la noi, în popor.
“Astăzi este începutul mântui­rii noastre şi arătarea Tainei ce­lei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dum­nezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!” (Troparul Bunei Vestiri)

Sărbătoarea de astăzi, așa cum o spune și Troparul Bunei Vestiri, ne aduce Vestea cea Bună a mântuirii, așteptată de zeci de veacuri de întreaga omenire şi ne amintește despre o bucurie ce a unit cerul şi pământul, Creatorul şi creatura Sa, în dorința de a reda omului chipul şi asemănarea cu Dumnezeu. Astăzi, Fecioara Maria a zămislit în pântece, de la Duhul Sfânt, pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, care a venit pe pământ ca să ne răscumpere din robia păcatului, să ne scoată din moarte și să ne facă din nou fii ai lui Dumnezeu după har.


Să ne bucurăm așadar și să îmbrățișăm cu smerenie și ascultare această stare de om nou, menținându-ne mintea la Dumnezeu și răspunzând afirmativ chemării spre înnoire : „Da, Doamne! Eu sunt robul Tău. Fie mie după Cuvântul Tău!“


În tradiția populară, zilei de Buna Vestire i s-au atașat și o serie de credințe arhaice, precreștine, precum: ziua în care începe să cânte cucul (se mai cheamă și Ziua Cucului) sau ziua în care e bine ca oamenii să aibă bani la ei, să nu fie flămânzi, să nu fie supărați și să nu se certe. Tot astăzi, sau în ajun de Buna Vestire, în anumite regiuni din țară, pomii fructiferi se amenință cu tăierea, pentru a da rod bogat. Sau, în Bucovina, de Buna Vestire se făcea foc în ogradă, înaintea ușii, și se punea alături pâine, sare și o carafă de apă, ca să mănânce și să bea îngerii. Pâinea și apa se dădeau apoi de pomană.


Tot astăzi, este și dezlegare la pește și se spune că cine va mânca pește astăzi o va face nu doar pentru a se hrăni, ci și pentru a fi sănătos precum peștele, motiv pentru care și noi ne-am gândit să vă propunem o rețetă în ton cu dezlegarea zilei.


Nu știm alții cum sunt, dar nouă, de aici, din Franța, când vine vorba de pește, mintea ne zboară la o ciorbă de pește lipovenească sau la un caras tăvălit prin mălai, și apoi prăjit, eventual înecat în mujdei de usturoi sau la o saramură de crap ca în Delta Dunării, rețete pe care, pentru a ne domoli dorul de casă, le încercăm câteodată, dar cu pești specifici locului.


Însă astăzi, vă propunem o altfel de rețetă, care sperăm să vă inspire și răsfețe papilele gustative, o rețetă simplă, ușor de realizat, cu o ușoară tentă festivă: somon marinat în suc de portocală cu ghimbir și semințe de susan.