Buna Vestire (L'Annonciation) - dezlegare la pește

Actualizată în: Mart. 27

La început de primăvară, în plină perioadă de sporire duhovnicească prin post, rugăciune, împăcare cu toată lumea, ca pregătire pentru întâmpinarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ne răsare înaintea sufletelor sărbătoarea Bunei Vestiri (L’Annonciation în franceză) sau Blagoveștenia, cum este numită la noi, în popor.
“Astăzi este începutul mântui­rii noastre şi arătarea Tainei ce­lei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dum­nezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!” (Troparul Bunei Vestiri)

Sărbătoarea de astăzi, așa cum o spune și Troparul Bunei Vestiri, ne aduce Vestea cea Bună a mântuirii, așteptată de zeci de veacuri de întreaga omenire şi ne amintește despre o bucurie ce a unit cerul şi pământul, Creatorul şi creatura Sa, în dorința de a reda omului chipul şi asemănarea cu Dumnezeu. Astăzi, Fecioara Maria a zămislit în pântece, de la Duhul Sfânt, pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, care a venit pe pământ ca să ne răscumpere din robia păcatului, să ne scoată din moarte și să ne facă din nou fii ai lui Dumnezeu după har.


Să ne bucurăm așadar și să îmbrățișăm cu smerenie și ascultare această stare de om nou, menținându-ne mintea la Dumnezeu și răspunzând afirmativ chemării spre înnoire : „Da, Doamne! Eu sunt robul Tău. Fie mie după Cuvântul Tău!“


În tradiția populară, zilei de Buna Vestire i s-au atașat și o serie de credințe arhaice, precreștine, precum: ziua în care începe să cânte cucul (se mai cheamă și Ziua Cucului) sau ziua în care e bine ca oamenii să aibă bani la ei, să nu fie flămânzi, să nu fie supărați și să nu se certe. Tot astăzi, sau în ajun de Buna Vestire, în anumite regiuni din țară, pomii fructiferi se amenință cu tăierea, pentru a da rod bogat. Sau, în Bucovina, de Buna Vestire se făcea foc în ogradă, înaintea ușii, și se punea alături pâine, sare și o carafă de apă, ca să mănânce și să bea îngerii. Pâinea și apa se dădeau apoi de pomană.


Tot astăzi, este și dezlegare la pește și se spune că cine va mânca pește astăzi o va face nu doar pentru a se hrăni, ci și pentru a fi sănătos precum peștele, motiv pentru care și noi ne-am gândit să vă propunem o rețetă în ton cu dezlegarea zilei.


Nu știm alții cum sunt, dar nouă, de aici, din Franța, când vine vorba de pește, mintea ne zboară la o ciorbă de pește lipovenească sau la un caras tăvălit prin mălai, și apoi prăjit, eventual înecat în mujdei de usturoi sau la o saramură de crap ca în Delta Dunării, rețete pe care, pentru a ne domoli dorul de casă, le încercăm câteodată, dar cu pești specifici locului.


Însă astăzi, vă propunem o altfel de rețetă, care sperăm să vă inspire și răsfețe papilele gustative, o rețetă simplă, ușor de realizat, cu o ușoară tentă festivă: somon marinat în suc de portocală cu ghimbir și semințe de susan.


Pentru această rețetă, avem nevoie de:

  • 6 portocale

  • ghimbir

  • 4 linguri de sos de soia

  • 4 bucăți de somon

  • Sare, piper

  • 2 linguri de miere

  • 100 grame semințe de susan

  • Smântână vegetală
În Franța, piețele de pește, oferă un adevărat regal gurmanzilor, astfel că la prețuri pentru toate buzunarele poți găsi orice fel de pește: somon, păstrăv, ton proaspăt, rechin, doradă, fructe de mare etc. De data aceasta am ales somon, dar puteți folosi orice tip de file de pește.


Pentru început, stoarcem bine portocalele și păstrăm sucul de portocale într-un pahar. Curățăm și ghimbirul și îl dăm prin răzătoare. Combinația dintre cele două, ne poate duce cu gândul mai degrabă la Crăciun, decât la Postul Paștelui, însă ținând cont de primăvara capricioasă de anul acesta, parcă nu suntem chiar departe de realitate.Într-un castron, amestecăm sucul de portocale cu ghimbirul, adăugăm sosul de soia si mierea.


Punem bucățile de pește la marinat în sosul astfel creat, acoperim castronul cu o folie de plastic și lăsăm la frigider pentru 2 ore, timp în care ne putem retrage în chiliile noastre și să citim în tihnă Acatistul Bunei Vestiri, spre fezandarea sufletului în Duhul Sfânt.După cele două ore, punem semințele de susan într-o farfurie și tăvălim fileul scos de la marinat, până se acoperă bine cu susan.

Din hârtia de copt, formăm niște pliculețe în care, punem separat fiecare din bucățile de pește, stropite cu 2-3 linguri de sos de la marinată. Punem plicurile astfel formate într-o tavă și băgăm la cuptorul preîncălzit la 120 de grade, pentru 10-15 minute.


În acest timp, restul de sos de la marinată, îl scădem pe plită, la foc iute, până ce ajunge la jumătate din cantitatea inițială (10-15 minute), după care adăugăm smântână vegetală și amestecăm bine.


Scoatem peștele de la cuptor, și îl putem servi acompaniat de orez, stropit din abundență, cu sosul de portocală și ghimbir.


Dar, ca de obicei, înainte, să mulțumim Domnului pentru toate câte ne-a oferit și bucatele puse pe masă:

“Mânca-vor săracii şi se vor sătura şi vor lăuda pe Domnul, iar cei ce-L caută pe Dânsul, vii vor fi inimile lor în veacul veacului. Amin!”


Poftă bună!


©OEC, Mănăstirea cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" - Godoncourt, Franța

129 afișare0 comentariu